Pin It

KİEV (QHA) – 12 Kasım 2015, Ukrayna Parlamentosu, bugün 12 Kasım tarihinde yapılan oturumda 1944 Kırım Tatar sürgününün soykırım olarak tanınmasını öngören 2493 No’lu karar tasarısını kabul etti. 245 Milletvekili karara kabul oyu verdi.

Bunun yanı sıra 18 Mayıs, “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını anma günü” olarak kabul edildi.

Konuyla ilgili QHA’ya Konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov, “Söz konusu karar tasarısının kabul edilmesiyle Sürgün edilen ve sürgün yerlerinde ölenlere karşı boyun borcumuzu yerine getirebileceğiz. Kırım Tatarlarına karşı korkunç bir suç işlendi ve onyıllar boyunca halkın vatana dönüşüne izin verilmedi. Bu nedenle soykırım, zorla topraklarımızdan çıkarılma olayından doğan zararın yanı sıra onyıllar boyunca sürgün yerlerinde zorla tutulmaktan doğan büyük zararlar da söz konusu. İnsanlığa karşı işlenen her suç hukuki açıdan değerlendirilmeli. Ayrıca ileride benzer korkunç olayların meydana gelmemesi için uluslararası toplum bu olaylar hakkında bilgi sahibi olmalı. Şimdiki nesil, tarihteki suçlarda parmağı olanların rolünü iyi bilmeli. Bu karar tasarısı ve komünist rejiminin yasaklanmasına dair karar, doğru yolda ilerlediğimizin göstergesidir” şeklinde konuştu.

Radikal Parti milletvekili Andrey Lozovoy söz istedi ve Kırım Tatar dilinde konuşma yaptı.

Karar tasarısı kabul edildiği anda yürürlüğe girecek.

11 Kasım’da yapılan oturum sırasında yeterli milletvekili sayısının olmaması nedeniyle Kırım Tatar soykırımının tanınmasını öngören 2493 No’lu karar tasarısının kabul edilmesi için oylama yapılamamıştı.

Karar tasarısına değişiklikler getirildiği ve söz konusu karar tasarısının önceden görüşülmüş olarak kabul edildiği belirtilirken belgeye şu değişikliklerin getirildiği kaydedildi: Ukrayna Parlamentosu, geçici işgalin başladığı tarihten itibaren, işgal bölgesinde Rusya Federasyonu devlet organları tarafından Kırım Tatar halkına yönelik gerçekleştirilen sistematik baskı, milliyet esasına göre Ukrayna vatandaşlarına baskı, Kırım Tatarlarına ve onların Kırım Tatar Milli Meclisi gibi organlarına yönelik siyasi ve etnik temelli takibatın Kırım Tatar halkına karşı yürütülen bilinçli genosid (soykırım) politikası olarak kabul edildiğini beyan ediyor.

Radikal Parti milletvekili Oleg Lyaşko, 11 Kasım’da yapılan oturumda milletvekillerine seslenerek, “Kardeş Kırım Tatar halkını desteklememiz gerekiyor, çünkü onlar da tarihte Ukrainlerle birlikte korkunç dönemler geçirdi” şeklinde konuşmuştu.

http://qha.com.ua/tr/siyaset/kirim-tatar-soykirimi-karar-tasarisi-kabul-edildi/140593/

Pin It

Sak Tanıkları

kh402.jpg

Bahçesaray Tanıkları

kh202.jpg
ka027.jpg
ka018.jpg
kh001.jpg
kh030.jpg
kh505.jpg
kh502.jpg
kh422.jpg
kh301.jpg
kh249.jpg
kh205.jpg
kh507.jpg
ks019.jpg
ks025.jpg
previous arrow
next arrow

Karasubazar Tanıkları

kh78.jpg
ka001.jpg
kh015.jpg
kh050.jpg
kh218.jpg
kh416.jpg
kh70.jpg
kh71.jpg
previous arrow
next arrow