Pin It

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından “1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması” ve “Kırım Tatar Tarihi Eserleri Envanteri Projesi” hazırlandı.

1944 Kırım Tatarları sürgününün son tanıklarıyla görüşülerek "1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması" yapıldı.

Çalışma kapsamında, Kırım'ın asli unsurlarından olan 430 bin Tatar'ın, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin sürgün politikası sonucu 18 Mayıs 1944'te vagonlara doldurularak Ural dağlarıyla Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgün edilmesi anlatıldı. Soru-cevap yöntemi ile yaşanan olayların en objektif bir şekilde bizzat tanıkları tarafından aktarılması sağlandı. İki yıl boyunca bu sürgün olayını yaşamış 246 kişiyle mülakatlar gerçekleştirildi.

YTB Başkanı Doç.Dr.Kudret Bülbül: “Sözlü tarih çalışmasıyla Kırım Tatarları’nın milli davasının Dünya kamuoyuna en objektif bir şekilde, trajedinin mağdurlarınca anlatılmasını amaçlamaktayız.”

YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül hazırlanan bu çalışmalar için Kırım Tatar Sürgünü’nü yaşamış kişilerle birebir görüşerek acıları kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyledi. 1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması nın sürgünün belgeleştirilmesi açısından bir ilk olduğuna da dikkat çeken Başkan Kudret Bülbül “Doksan yaşını aşmış, sürgünün trajedisini yaşamış canlı tanıkların bir kısmı hala hayattadır. Sözlü tarih çalışmasıyla Kırım Tatarları’nın milli davalarının dünya kamuoyuna en iyi şekilde, bizzat trajedinin mağdurlarınca anlatılmasını amaçlamaktayız” dedi.

Kırım Tatarları’nın önemli sorunlarından birisi olan ve bölgenin Müslüman kimliğini ortaya koyan eserlere yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirilen "Kırım Tatar Tarihi Eserleri Envanteri Projesi" ile; yıkılmış, dönüştürülmüş, tahrip edilmiş ve yok olmaya terk edilmiş eserler tespit edildi ve detaylı fotoğraflar ile krokileriyle envanterleri çıkarıldı. 11 şehir ve 44 köyde 200 yakın eser belirlenen projenin, Tatarca, Rusça, İngilizce ve diğer dillerde katalog çalışması devam ediyor.

Uluslararası literatüre de geçecek envanterin tanıtımı YTB tarafından gelecek ay yapılacak. (16 Mayıs 2015)

Kaynak: https://www.ytb.gov.tr/haberler/kirim-tatarlarinin-davasi-ytb-tarafindan-dunyaya-duyuruluyor

Pin It